Vallen Verleden Tijd

Vallen Verleden Tijd

Het Vallen Verleden Tijd valpreventieprogramma is geschikt voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico en/of valangst, die 15 minuten kunnen lopen zonder loophulpmiddel. Een aangepaste versie is geschikt voor ouderen met osteoporose.  

Uit onderzoek blijkt dat het aantal valincidenten na het volgen van dit progromma met 46% daalt en de valangst met 69% vermindert. Dit is het enige valpreventieprogramma dat oefent op de valtechnieken (impact verlagen) en weer in de benen komen (opstaan). 

Inhoud oefenprogramma

Inhoud oefenprogramma

Vallen Verleden tijd is een groepsprogramma voor maximaal 10 ouderen en bestaat uit een hindernisbaan, spelvormen en valtraining. Er zijn tien bijeenkomsten van 1,5 uur die twee keer per week plaatsvinden.

In het aangepaste programma voor ouderen met osteoporose worden voorlichting over osteoporose, veiligheid in en om huis, functionele looptraining en botbelastende oefeningen toegevoegd. Dit programma heeft 11 bijeenkomsten.

Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven onder veilige omstandigheden geoefend. De spelvormen bevatten oefeningen met verandering in snelheid en richting waardoor chaos gecreëerd wordt en deelnemers hun bewegingen goed moeten aanpassen op de omgeving. 

Omdat niet alle valpartijen kunnen worden voorkomen, leert u valtechnieken gebaseerd op vechtsporten om zo veilig mogelijk te leren vallen. Het Vallen Verleden Tijd programma wordt uitgevoerd door een gecertificeerde fysio(oefen)therapeut.

Wilt u weten welke professionals in uw gemeente zijn opgeleid om dit beweegprogramma te geven?

Vergoeding

Ouderen met een verhoogd valrisico zonder onderliggende problemen kunnen het Vallen Verleden Tijd programma onder begeleiding van een gecertificeerde aanbieder in het gemeentelijk domein volgen. De vergoeding kan per gemeente verschillen.