Vul hieronder de test in!

Volg de pijlen om te zien welke actie nodig is. Stel de vragen rustig, kies bij twijfel over het antwoord voor ‘ja’.

* Bekende kwetsbaarheid of laat uw kwetsbaarheid inventariseren door een valexpert.

**  Looptest voor het bepalen van de loopsnelheid: markeer een afstand van 4 meter. Om te voorkomen dat u over de lijn gaat ‘koorddansen’, is het voldoende om het begin- en het eindpunt te markeren. Loop van het begin- naar het eindpunt. Laat de looptest afnemen door een valexpert.

Klik op bovenstaande afbeelding om in te zoomen.

*Bekende kwetsbaarheid of inventariseer kwetsbaarheid middels een screeningsinstrument, bijvoorbeeld de Clinical Frailty Scale.

** Looptest voor het bepalen van de loopsnelheid: markeer een afstand van 4 meter. Om te voorkomen dat je over de lijn gaat ‘koorddansen’, is het voldoende om het begin- en het eindpunt te markeren. Loop van het begin- naar het eindpunt. Meet met de stopwatch de tijd die je nodig hebt om over de eindstreep te komen. Je mag twee pogingen doen. De beste poging gebruik je voor het bepalen van de tijd. Tijdens de test is het gebruik van een hulpmiddel voor lopen toegestaan. Benodigdheden: meetlint, tape, stopwatch. 

De mate van valrisico bepaalt welk valpreventie beweegprogramma het meest passend is voor een oudere.

  • Bij een laag valrisico wordt verwezen naar regulier sport- en beweegaanbod en wordt er voorlichting gegeven over vallen en valpreventie.
  • Bij een matig valrisico worden In Balans, Vallen Verleden Tijd of Otago in een groep geadviseerd. Welke van de drie is afhankelijk van de conditie van de oudere. Deze programma’s worden vergoed vanuit het gemeentelijk domein. De hoogte van deze vergoeding kan mogelijk per gemeente en/of cursusaanbieder verschillen.
  • Bij een hoog valrisico en onderliggend lijden, wordt het Otago-programma aan huis geadviseerd. Vanaf 2024 is het éénmalig mogelijk het programma vanuit de basisverzekering te vergoeden. Daarbij wordt aanspraak gemaakt op het eigen risico.